Vraag en antwoord

Wat zit er in een voedselpakket

Wekelijks kun je rekenen op vlees, kip of vis, verse groente en fruit, brood, zuivelproducten en producten zoals rijst of pasta, koffie of thee, ontbijtproducten en broodbeleg. Het kan voorkomen dat niet alle producten op voorraad zijn, omdat we grotendeels afhankelijk zijn van giften en donaties. In plaats van verse groenten krijg je dan bijvoorbeeld bruine of witte bonen en groente in blik. Regelmatig hebben we ook wat lekkers voor bij de thee of koffie.

Elke maand krijg je eieren en eens per drie maanden een stuk kaas.

Als er voldoende voorraad is krijg je tandpasta, deodorant, shampoo, zeep, schoonmaakmiddel of wasmiddel mee.

Maandelijks delen we maandverband en tampons uit.

Voor de kinderen van 0 tot 3 hebben we eens in de maand luiers en billendoekjes.

 

Soms hebben wij ook andere (geen voeding) producten die we kunnen uitdelen. Met Pasen kunnen dit paasartikelen zijn, met sinterklaas kadootjes voor de kinderen en met kerst servetten, tafelkleden en ballen en lichtjes voor in de boom of op tafel.

Is het voedsel dat in de pakketten zit niet over de uiterste houdbaarheidsdatum en/of is het nog wel te eten?

Wij houden ons beslist aan de regels en al het voedsel dat via de voedselbank verdeeld wordt voldoet aan de wettelijke kwaliteitscriteria, dus ook aan de houdbaarheidscriteria zoals de leverancier aan ons heeft doorgegeven en/of de Voedsel en Warenautoriteit ons voorschrijft.

Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)

Een houdbaarheidsdatum is een wettelijk voorgeschreven vermelding op een levensmiddel dat de klant informatie geeft over de houdbaarheid van dat product. De meeste producten kun je veelal maanden of zelfs tot een jaar (en mogelijk langer) na het verstrijken van die datum eten, zonder risico er ziek van te worden.

THT: Ten minste Houdbaar Tot

De THT-datum staat op alle levensmiddelen ofwel etenswaren. Het is een soort garantiedatum. Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit van het product. Daarna kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruitgaan. Maar je kunt de producten na die datum zeker nog eten. Producten met een THT datum mogen dus door de voedselbanken ná die datum nog verstrekt worden

TGT: Te Gebruiken Tot

Aan de TGT-datum moet je je wel echt houden. Die datum staat op producten die snel kunnen bederven. Op versproducten zoals zuivel, vlees, vis, kip, gebak en verpakte groenten en fruit.

Met uitzondering van vlees dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren, tot 2 maanden na datum mag worden uitgegeven. Het diepgevroren product zal wel worden voorzien van een nieuwe sticker met nieuwe TGT datum.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid is zeer belangrijk! Onze klanten moeten ervan op aan kunnen dat de kwaliteit van het voedsel dat zij krijgen gewaarborgd is.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft voor de voedselbanken in Nederland richtlijnen, het Informatieblad -76, opgesteld waaraan wij moeten voldoen. Wij houden ons strikt aan deze richtlijnen en worden ook daarop gecontroleerd.

Handboek voedselveiligheid

Wij werken ook met het handboek voedselveiligheid dat is gebaseerd op de CBL Hygiëne Code. In dit handboek staat beschreven wat een voedselbank moet doen en laten om er zeker van te zijn dat er aantoonbaar voedsel veilig wordt gewerkt. Wij worden ook hierop gecontroleerd.

Groen gecertificeerd

Twee onafhankelijke commerciële inspectiebedrijven, de Houwers Groep en Sensz B.V., ontwikkelden een controlesysteem dat door de NVWA als adequaat is beoordeeld. Inspecteurs van beide bedrijven hebben de afgelopen jaren de voedselbanken geïnspecteerd. Voedselbank Leiden is daarbij ‘groen’ gecertificeerd. Daar zijn we trots op. Jaarlijks vinden er steekproefsgewijs controles plaats bij alle voedselbanken.

 

 

Kan ik ook naar de voedselbank komen als ik een eigen huis, een auto of spaargeld heb?

Ja, als je een eigen huis, een auto of wat spaargeld hebt kun je ook een voedselpakket ophalen. Later in het kennismakingsgesprek bekijken we dan voor hoe lang. Daarbij kan het hebben van een eigen huis, een auto of spaargeld een rol spelen.

Ik woon in Leiderdorp / Oegstgeest / Zoeterwoude. Kan ik dan ook naar de voedselbank komen?

Ja, Voedselbank Leiden e.o. is er voor mensen uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude.

Waar en wanneer kan ik een pakket afhalen?

Op dinsdag- en donderdagmiddag van 12.00 tot 15.30, en op woensdagavond van 18.00 tot 19.30 uur aan de Willem Barentszstraat 37.
Daarnaast hebben we een uitdeelpunt in de Opstandingskerk in Leiden Zuid West, aan de Aerent Bruunstraat 1. Daar kan op donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur een pakket gehaald worden.

Ik kan een pakket een keer niet komen ophalen. Wat moet ik nu doen?

Je kunt elke dinsdag of donderdag je pakket ophalen. Mocht dit niet lukken dan mag ook iemand anders het pakket voor je ophalen. Je moet hem of haar dan wel je pasje meegeven.
Als het pakket een keer niet opgehaald kan worden door jou of iemand anders, moet je afbellen op nummer +31(0)6 18 34 84 81, dit nummer is bereikbaar op ma t/m vr van 09.30u-16.30u.
Als je 2 weken je pakket niet ophaalt en ook niet doorgeeft wat daar de reden voor is, dan wordt je uitgeschreven bij de voedselbank.

Hoe lang krijg ik het voedselpakket?

Zodra je je hebt aangemeld kunt je iedere week een voedselpakket komen halen. Hoe lang dat kan hangt af van je financiële situatie. Dat kan een korte periode zijn, maar het kan soms ook jaren duren, bijvoorbeeld als je in de schuldsanering zit of onder bewind staat. Daarom wordt minstens één keer per jaar bekeken hoe lang je nog een pakket kunt komen halen.

Hoe garandeert de voedselbank de privacy?

Privacy Statement: De Voedselbank respecteert de privacy van de door de aanvrager verstrekte gegevens. De Voedselbank geeft de vastgelegde gegevens niet ter beschikking of inzage van derden tenzij wettelijk daartoe verplicht. De gegevens worden uitsluitend gebruikt ten behoeve van en in overeenstemming met het realiseren van de doelstellingen van de Voedselbank.

Kan de voedselbank ook helpen met schulden?

Nee, dat doet de voedselbank niet.

Hoe werkt de Voedselbank?

Hoe werkt de Voedselbank?
Gida bankasi nasil çalişir?
كيف يعمل بنك الطعام
How foodbanks work
ኣሰራርሓ መኽዘን ረዲኤት ከመይ እዩ?

Wellicht ook interessant voor jou